Hækling skal være hyggeligt

Jeg hækler, fordi jeg nyder processen. Det er selvfølgelig også skønt at stå med et færdigt resultat, der kan blive til glæde og gavn for mig selv eller andre. Men mest af alt skal det være hyggeligt at hækle. Helst i sofaen med ild i brændeovnen og en kop kaffe indenfor rækkevidde. Det er de gode rammer for et vellykket hækleprojekt.

Der er som regel flere parallelle projekter i gang. Noget småt og enkelt jeg kan tage med til foredrag, i toget eller på besøg. Noget større og ambitiøst, som bliver hjemme og kan komme til at trække længe ud…Samt diverse test af mønstre, prøver på garn og farvesammensætninger osv. De fjumrer som regel også rundt for måske at blive brugt en dag.

Det er for sjældent jeg får dokumenteret mine mange hel- og halvprojekter her på min blog, men mange af dem kan følges i tilblivelsesprocessen på Instagram, hvor du kan finde mig som www.instagram.com/karenfalkenberg/

Jeg vil så gerne dele både garn og andre visuelle snapshots fra min hverdag med dig, så jeg følger naturligvis også gerne dig på Instagram. Mødes vi også der?  Instagram

Sjaler om en hals

Kan man få sjaler og tørklæder nok? Jeg kan ikke.

Her har jeg taget et billede med et mix af de (indtil videre) tre vinkelsjal jeg har hæklet denne sommer.

VINKELSJAL LILLE

Her kan man frit lege med lidt frække farvekombinationer og nye vinkler – om man så må sige. Opskriften kan findes på Jeanette Bøgelunds blog Lutter Idyl. Jeg har som sædvanlig ikke rigtig kunne holde mig til opskriften, så i den seneste version er et afsnit af sjalet ikke bare i halv-stang-masker, men jeg har lukket lidt mønster ind.

Næste vinkelsjal bliver sandsynligvis i tyndt uldgarn. Indtil videre har de været i en Bomuld/uld blanding, som har fungeret fin til sommersjal.

Der er flere på vej….Du kan se flere af sjalene hver for sig, hvis du følger mig på Instagram

Hakkede grydelapper – gratis opskrift

Effektive og pæne grydelapper – ja tak!

Det er bare så træls med grydelapper der er pæne, men hvor man brænder fingrene. Grydelapper skal både være smukke og funktionelle! Her er mit bud på moderne og enkle lapper i tunesisk hækling.

Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapper

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har lavet en hakket version af de meget populære sekskantede  hæklede grydelapper fra Lutter Idyl. Hakning eller tunesisk hækling egner sig fortrinligt til dette projekt. Hvis man hakker i to tråde almindeligt bomuldsgarn på nål str 3,5 (passer til min hæklefasthed), så bliver resultatet både formfast og tykt, og man kan nøjes med et enkelt lag.

Jeg har (også inspireret af Lutter Idyl) lavet stroppen grydelapperne kan hænge i af en stump lædersnøre, men den kan naturligvis også bare hækles.

Har du ikke prøvet tunesisk hækling før, kan du se en fin introduktion til grundmaskerne og de første masker i et projekt hos Woolspire. Ellers søg på tunesisk hækling på Youtube og få levende billeder.

grydelap collage Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning

Gratis opskrift

Sekskantede grydelapper i tunesisk hækling

Hækle/hakkenål str 3,5.

En stump lædersnøre.

3 farver  8/4 bomuldsgarn – man bruger ca 1 nøgle af én farve og ca et 1/2 nøgle af hver af de andre to farver, så du kan sagtens bruge nogle rester.

De kan også laves med 8/8 tykt bomuldsgarn og så bare i én tråd, men bliver så lidt mindre, så læg evt. to masker til i startrækken og læg hele tiden to til det angivne maskeantal.

Opslagningsrække: Lav 19 luftmasker (lm), lidt stramt – evt med en hæklenål str 3. Lav en god lang hale på garnet – ca 40 cm.

1. række (højre mod venstre):  Spring en lm over og  saml løkker på hæklenålen hele vejen hen, så du ender med at have 20 løkker – lav sidste maske i begyndelses-knude, for at få et pænt hjørne.

2. række (venstre mod højre): Vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

3. Række: Nu skal der tages ud. Du har en løkke på nålen, saml en mere op, så du har to og tag så en maske ud mellem 2 og 3 maske ved at danne en løkke igennem forrige rækkes masker i stedet for bare at danne nye løkker i den lodrette”ribber”. Fortsætte hele rækken hen til du kun mangler to masker (har 19 løkker på nålen). Så tager du igen en maske ud og  lav derefter de sidste to masker, så du nu har 22 løkker. Husk at lave den sidste maske gennem både forreste og bagerste løkke for at få en pæn, fast  venstre-kant.

4. række: Vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

(Her kan du lige mærke efter, om du har gang i den rigtige str nål. Hvis det er alt for løst, så må må du pille op og gå en 1/2 nål-str ned. Hvis du næsten ikke kan trække garnet over nålen, så skal du 1/2 eller måske en hel nål-str op. Generelt bruger man større nål-str i forhold til garnet, når man laver tunesisk hækling i forhold til almindelig hækling)

5. række. Spring en lm over og  saml løkker på hæklenålen hele vejen hen. Slut af med at lave den sidste maske gennem både forreste og bagerste løkke.

6. række: vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

Række 7-8: Gentag række 3 og 4. Nu skal du blot ende med at have 24 masker på nålen.

Række 9-10: Gentag række 5 og 6.

Række 11 og 12: Gentag række 3 og 4. Nu med udtagning, så du har 26 masker på nålen.

Herefter skifter du mellem to rækker hvor du ikke tager ud og to rækker hvor du tager to masker ud. Gør dette til du har 40 masker på nålen. (Slut med en række hvor du tager ud) Inden du trækker garnet igennem den sidste løkke på denne række  fra venstre mod højre, skal du skifte til den anden farve garn og bruger den til at danne den sidste/første løkke i denne række.

Så gør du det samme, bare med indtagning af to masker hveranden gang i stedet for udtagning.

Første række med den nye farve (højre mod venstre) begynder du med at have en løkke på nålen, så hækler du de to næste masker sammen, så de kun giver en løkke ( = en indtagning). Dan løkker på nålen hele rækken hen til du mangler tre masker. Så stikker du nålen igennem to masker og danner kun en løkke ( = en indtagning fra 40 til 38 masker), derefter laver du den sidste maske, denne gang ikke også gennem den bagerste maske, men lidt løsere kun gennem den forreste. Herefter skal du vende igennem begge løkker for også i denne halvdel at få en pæn, fast venstrekant.

Herefter laver du skiftevis rækker frem og tilbage uden indtagninger og rækker frem og tilbage med indtagning i begyndelsen og slutningen af rækken. Fortsæt til du har 20 masker på nålen. Så afslutter du med en række frem og tilbage uden indtagninger (for at spejle række 1 og 2).

Hvis du vil have lædersnøre til ophæng, skal du nu klippe ca 20-25 cm snøre af og trække igennem de huller der dannes i sidste række i det hjørne, hvor du har afsluttet. Bind en knude på snøren.  Slut af med at lave en række kædemasker igennem de lodrette løkker (som du indtil videre har lavet nye løkker i) i den afsluttende række for at undgå, at arbejdet ruller.

Lav ligeledes en række kædemasker i opslagsrækken med den hale garn du begyndte med. Hæft alle ender evt. en ekstra gang omkring snøren i det hjørne, hvor du har lavet ophænget.

Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapperTunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapper

 

 

 

 

 

Husk at bomuldsgarnet krymper, så selv om de ser lidt store ud lige nu, så er for store grydelapper altså bedre end for små. For vi vil have effektive og pæne grydelapper :-)

Vis og del meget gerne dine hakkede grydelapper frem her eller på Pinterest/Instagram osv.  – #hakkedelapper.Nemt i gang med tunesisk hækling

Man skal ikke gå ned på udstyr

Nyt værktøj og udstyr er altid sjovt også når det gælder hækling. Men nogle gange kan det være godt at kunne gribe til de forhåndenværende nåles princip…Hvis du vil i gang med tunesisk hækling eller hakning som det også kaldes, så behøver du ikke i første omgang kaste dig ud i de store investeringer i nyt udstyr.

Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning Hvis du bare vil lave en lille prøve, grydelapper, entrelac eller andre ting med få masker på nålen ad gangen, så kan du  gribe den gode gamle helt almindelige hæklenål af dem uden tykt skaft.

Kniber det med at holde maskerne på nålen og de glider ud over bagenden, når du har mange masker på nålen, så kan du vikle et lille almindeligt køkkenelastik om enden af hæklenålen eller måske låne et af ungernes loom bands til at lave stopklods med.

Så det er bare med at komme i gang med tunesisk hækling og ikke gå ned på udstyr – så kan man jo senere gå amok i indkøb af lange hakkenåle.

Du kan f.eks. forsøge dig med de lækre sekskantede grydelapper, hvor du sagtens kan nøjes med en kort hæklenål og en rest bomuldsgarn. Det er et fint begynderprojekt.

God fornøjelse!! 

Hæklet luksus sjal

Kan det blive for meget af det gode?

Det er en fornøjelse at putte sig i et stort lækkert sjal. Det her hæklede sjal i pineapple-mønster blev måske lige stort nok – eller rettere lige langt nok. Sådan kan det gå, når man starter ud uden en opskrift og prøver sig frem. Men luksus-følelsen af et stort, varmt uldent sjal er uovertruffen, så jeg nyder resultatet – og så laver jeg bare et nyt og måske lidt kortere en anden gang…

Hvis du vil begive dig ud i noget lignende, så søg på pineapple pattern, så kommer der adskillige gode resultater.  Her er et gratis mønster på et lignende sjal. Dog vender ananaserne omvendt. Jeg startede ud med 10 gentagelser af mønsteret i øverste række og endte med en omtrent retsidet trekant.

Hvis du vil have inspiration til andre hæklede accessories, kan du følge min samling af inspirerende links på Pinterest.

IMG_20150210_102939Benvarmere – støvlemanchetter – bootcuffs

Julen nærmer sig med hastige skridt. Altså lige ud over at jeg lige skal nå min egen fødselsdag i morgen, inden det bliver væg-til-væg jul. Jeg er i gang med de sidste julegaver – de hjemmelavede altså. Forleden forærede jeg en lidt tidlig julegave væk. Det blev til et par hæklede korte benvarmere eller støvlemanchetter kan man vel kalde dem. Bootcuffs hedder det, hvis man skal søge efter inspiration på fx Pinterest.

Der er ikke nogen opskrift, men princippet er en halvdel i stangmasker, der danner den del, der ligner og virker som rib og så den mere feminine del med muslinemønster med en række fastmasker mellem muslingerne, der danner strukturen.

De kan laves af et enkelt nøgle garn og ser super flotte ud ovenud af et par lange støvler til at give et feminint pift til jeans-ben. Perfekt sidste øjebliks gør-det-selv-gave.

God fornøjelse og glædelig jul

20141213_150216 20141213_150229Pebernødder med bid – haps

Vi nærmer os første søndag i advent og en fast del af min juletradition er at bage pebernødder. Her får du den opskrift jeg følger (nogenlunde), for jeg bruger hele krydderier, som jeg blender og det kan være svært at angive præcise mål på. Men undervejs kan du smage på dejen og tilsætte mere af dit yndlingskrydderi for at opnå det du synes er den helt rigtige pebernødde-smag.

God bagelyst!

Ingredienser:

 • 250 g blødt smør
 • 250 g rørsukker
 • 1 tsk. stødt ingefær
 • 1 tsk. kanel
 • 1 tsk. hvid peber
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. nelliker
 • 1 tsk. bagepulver
 • 1 tsk. natron
 • ca 3/4 dl fløde
 • 500 g mel

Fremgangsmåde:

 1. Start med at røre smør og sukker sammen. Tag lidt af sukkeret fra til at blende sammen med krydderierne.
 2. Blend eller hak de hele krydderier fint sammen med lidt sukker – tilsæt til sidst stødt ingefær, natron og bagepulver til krydderiblandingen. Bland alle krydderierne godt med melet.
 3. Bland nu mel og krydderi/sukkerblandingen sammen med smørsukkeret – brug fingrene her.
 4. Når massen begynder at blive bastant, tilsættes piskefløden lidt efter lidt til man får en ensartet pebernøddemasse.
 5. Da der ikke er æg i dejen, kan du her smage på dejen og evt. justere med flere krydderier.
 6. Hvis blandingen er for klistret eller den er blevet for varm, kan du med fordel sætte den i køleskabet en times tid, inden du skal bruge den.
 7. Tril dejen ud i små pølser på tykkelse med en pegefinger og skær dem i mindre stykker a ca. 1 cm i tykkelsen.
 8. Tryk dem lidt flade i toppen og sæt dem på bageplader.
 9. Bages i ca. 8 minutter ved 200 grader. Husk at holde øje med kagerne, så de ikke får for meget farve.

Jeg bruger hele krydderier (undtagen ingefær), der bliver finthakket/blendet sammen med lidt af sukkeret, så det kan være svært at måle mængderne præcist – juster efter smag og behag.

God fornøjelse og glædelig juuul

Hæklet mini-kurveflet – gratis opskrift

Hæklet halstørklæde i det blødeste uld.

Nyt design fra Falkenberg – denne gang et blødt og lækkert halstørklæde i en variation over det kendte kurveflet mønster (crochet basket weave).blåt tørklæde kurveflet

Traditionelt laver man kurvefletmønster med stang- eller halvstangmasker i grupper af 4-5 masker foran/omkring og bagom/omkring maskerne i forrige række. Til dette halstørklæde bliver det i rapporter af 2X2  stm i stedet. Mønsteret er ideelt til tærklæder, fordi det har samme udtryk på både ret- og vrangsiden.

Tørklædet kan hurtigt laves, så det kan godt nås som en julegave. Når man først har mønsteret i fingrene, så kører det bare. Jeg har hæklet det i en tynd blød uldgarn, men det kan naturligvis også laves i kraftigere garn og med en deraf følgende tykkere nål for et mere rustikt udtryk. Alt efter garn- og farvevalg kan designet både bruges til damer og herrer.

God fornøjelse!

Opskrift på tørklæde

Opslagsrække. Start med at slå masker op i et antal deleligt med 2 + 1. Her 44 + 1 lm med hæklenål 3.

1. Lav en fm i anden km fra nålen og fortsæt med fm i hver lm hele rækken hen. (Her skal du have et lige antal masker)

2. Vend med 3 lm og lav stm i alle fm hele rækken hen.

3. Vend med 2 lm. Lav 1 stm foran/omkring maske 2, 2 stm bagom/omkring maske 3+4 i forrige rækkes stm, derefter 2 stm foran/omkring maske 5+6. Fortsæt med skiftevis foran og bagom i grupper af to hele rækken hen. Vend med 2 lm (der svarer til den første maske på rækken).stangmaske bagom

4. Lav 1 stm bagom/omkring maske 2, 2 stm foran/omkring maske 3+4. Fortsæt med skiftevis foran og bagom i grupper af to, så de masker der går fremad laves i de masker der går fremad og de masker der buler bagud ligger over de masker der buler bagud i forrige række. Vend med 2 lm.

5. Gentag række 4.

5. Gentag nu række 3 – 2 gange og derefter række 4 – 2 gange. Det skal hele tiden veksle, så der kommer to masker over hinanden, der fælges ad frem eller bagud. (to vandrette relief-striber/to lodrette etc.)

Fortsæt til tørklædet har den ønskede længde. blåt tørklæde kurveflet 2Slut af med en række fastmasker og evt en række kædemasker  retur i fastmaskerne for at undgå at kanten bliver løsere/bredere end resten af tørklædet. (Rækken med kædemasker kan også afsluttende laves i opslagsrækken for at få ens ender)

Vask tørklædet efter anvisningerne på garnet og tør det fladt. Her har du mulighed for at presse/strække og udjævne strukturen.

 Hæklet sengetæppe i varme farver

Et af de første store projekter jeg hæklede. Heldigvis uden helt at vide hvor stort et arbejde det ville være, før jeg gik i gang med de 144 lapper. Jeg er heldigvis stadig meget glad for mit lette sengetæppe, lavet i tyndt uldgarn. Opskriften på de enkelte lapper er fra Garnstudio.

Jeg foretrækker generelt tæpper i en let og luftig struktur men lavet i uldgarn, så de bliver lune og lækre.  Hvis du følger mig på Pinterest kan du se mange flere af de tæpper jeg drømmer om at lave eller bare lader mig inspirere af.

Hæklet sengetæppe 

Suppe af jordskokker og andet hvidt på en vinterdag

Jordskokker er bare smagfulde og næsten luksusagtige i en suppe med andre gode urter og et skvæt fløde. Her er min hverdagsudgave, hvor den blandes med andre lyse rodfrugter.

Opskriften på luksussuppen, på en dag, hvor man har god tid og tålmodighed til at skrælle de små knolde kommer en anden god gang.

Ingredienser (4 pers)
2 zittauerløg
Lidt olie eller smør
6 kartofler
3 pastinakker el persillerødder
¼ selleri
500 g jordskokker
1 grønsags boullionterning
¼ l fløde
½ citron
Timian og evt basilikum eller rosmarin friske eller tørrede
Salt og peber
1 bundt forårsløg
1 pakke skiveskåret bacon

Godt brød – det kunne være opskriften på verdens nemmeste (og lækreste) brød

Skræl løg, kartofler, rødder, selleri og jordskokker – skær alt i grove stykker, så bliver kogetiden kortere. Svits løgene klare i lidt fedtstof i gryden. Når løgene er klare, men ikke brune tilsætter du alle de grove grønsager sammen med vand så det dækker, boullionterning, salt/peber og krydderurter.

Snit baconen i små stykker og steg den sprød på en pande. Tag baconen af og steg snittede forårsløg i baconfedtet.

Lad suppen koge under låg til alt er godt mørt – mindst 20 min. Tilsæt fløden og pres saften fra ca ¼ citron ned i gryden. Hæld suppen i en blender og blend til den er glat – det kan også gøres med stavblender direkte i gryden, men det er sværere at få helt jævnt. Smag suppen til med salt, peber og citron. Tilsæt evt mere vand, hvis den bliver for tyk – så skal den lige tilbage i gryden og varmes igennem inden servering.

Men så er der også kun tilbage at servere suppen i skåle eller dybe tallerkener med et drys af forårsløg og bacon. Det burde sammen med noget godt brød både give varmen og stille sulten.

Falkenberg ønsker jer velbekomme.