Hakkede grydelapper – gratis opskrift

Effektive og pæne grydelapper – ja tak!

Det er bare så træls med grydelapper der er pæne, men hvor man brænder fingrene. Grydelapper skal både være smukke og funktionelle! Her er mit bud på moderne og enkle lapper i tunesisk hækling.

Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapper

 

 

 

 

 

 

 

Jeg har lavet en hakket version af de meget populære sekskantede  hæklede grydelapper fra Lutter Idyl. Hakning eller tunesisk hækling egner sig fortrinligt til dette projekt. Hvis man hakker i to tråde almindeligt bomuldsgarn på nål str 3,5 (passer til min hæklefasthed), så bliver resultatet både formfast og tykt, og man kan nøjes med et enkelt lag.

Jeg har (også inspireret af Lutter Idyl) lavet stroppen grydelapperne kan hænge i af en stump lædersnøre, men den kan naturligvis også bare hækles.

Har du ikke prøvet tunesisk hækling før, kan du se en fin introduktion til grundmaskerne og de første masker i et projekt hos Woolspire. Ellers søg på tunesisk hækling på Youtube og få levende billeder.

grydelap collage Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning

Gratis opskrift

Sekskantede grydelapper i tunesisk hækling

Hækle/hakkenål str 3,5.

En stump lædersnøre.

3 farver  8/4 bomuldsgarn – man bruger ca 1 nøgle af én farve og ca et 1/2 nøgle af hver af de andre to farver, så du kan sagtens bruge nogle rester.

De kan også laves med 8/8 tykt bomuldsgarn og så bare i én tråd, men bliver så lidt mindre, så læg evt. to masker til i startrækken og læg hele tiden to til det angivne maskeantal.

Opslagningsrække: Lav 19 luftmasker (lm), lidt stramt – evt med en hæklenål str 3. Lav en god lang hale på garnet – ca 40 cm.

1. række (højre mod venstre):  Spring en lm over og  saml løkker på hæklenålen hele vejen hen, så du ender med at have 20 løkker – lav sidste maske i begyndelses-knude, for at få et pænt hjørne.

2. række (venstre mod højre): Vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

3. Række: Nu skal der tages ud. Du har en løkke på nålen, saml en mere op, så du har to og tag så en maske ud mellem 2 og 3 maske ved at danne en løkke igennem forrige rækkes masker i stedet for bare at danne nye løkker i den lodrette”ribber”. Fortsætte hele rækken hen til du kun mangler to masker (har 19 løkker på nålen). Så tager du igen en maske ud og  lav derefter de sidste to masker, så du nu har 22 løkker. Husk at lave den sidste maske gennem både forreste og bagerste løkke for at få en pæn, fast  venstre-kant.

4. række: Vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

(Her kan du lige mærke efter, om du har gang i den rigtige str nål. Hvis det er alt for løst, så må må du pille op og gå en 1/2 nål-str ned. Hvis du næsten ikke kan trække garnet over nålen, så skal du 1/2 eller måske en hel nål-str op. Generelt bruger man større nål-str i forhold til garnet, når man laver tunesisk hækling i forhold til almindelig hækling)

5. række. Spring en lm over og  saml løkker på hæklenålen hele vejen hen. Slut af med at lave den sidste maske gennem både forreste og bagerste løkke.

6. række: vend ved at trække garnet gennem de to første løkker og derefter alm hakke-masker hele vejen hen.

Række 7-8: Gentag række 3 og 4. Nu skal du blot ende med at have 24 masker på nålen.

Række 9-10: Gentag række 5 og 6.

Række 11 og 12: Gentag række 3 og 4. Nu med udtagning, så du har 26 masker på nålen.

Herefter skifter du mellem to rækker hvor du ikke tager ud og to rækker hvor du tager to masker ud. Gør dette til du har 40 masker på nålen. (Slut med en række hvor du tager ud) Inden du trækker garnet igennem den sidste løkke på denne række  fra venstre mod højre, skal du skifte til den anden farve garn og bruger den til at danne den sidste/første løkke i denne række.

Så gør du det samme, bare med indtagning af to masker hveranden gang i stedet for udtagning.

Første række med den nye farve (højre mod venstre) begynder du med at have en løkke på nålen, så hækler du de to næste masker sammen, så de kun giver en løkke ( = en indtagning). Dan løkker på nålen hele rækken hen til du mangler tre masker. Så stikker du nålen igennem to masker og danner kun en løkke ( = en indtagning fra 40 til 38 masker), derefter laver du den sidste maske, denne gang ikke også gennem den bagerste maske, men lidt løsere kun gennem den forreste. Herefter skal du vende igennem begge løkker for også i denne halvdel at få en pæn, fast venstrekant.

Herefter laver du skiftevis rækker frem og tilbage uden indtagninger og rækker frem og tilbage med indtagning i begyndelsen og slutningen af rækken. Fortsæt til du har 20 masker på nålen. Så afslutter du med en række frem og tilbage uden indtagninger (for at spejle række 1 og 2).

Hvis du vil have lædersnøre til ophæng, skal du nu klippe ca 20-25 cm snøre af og trække igennem de huller der dannes i sidste række i det hjørne, hvor du har afsluttet. Bind en knude på snøren.  Slut af med at lave en række kædemasker igennem de lodrette løkker (som du indtil videre har lavet nye løkker i) i den afsluttende række for at undgå, at arbejdet ruller.

Lav ligeledes en række kædemasker i opslagsrækken med den hale garn du begyndte med. Hæft alle ender evt. en ekstra gang omkring snøren i det hjørne, hvor du har lavet ophænget.

Tunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapperTunisian crochet / tunesisk hækling /hakning / sekskantede grydelapper

 

 

 

 

 

Husk at bomuldsgarnet krymper, så selv om de ser lidt store ud lige nu, så er for store grydelapper altså bedre end for små. For vi vil have effektive og pæne grydelapper :-)

Vis og del meget gerne dine hakkede grydelapper frem her eller på Pinterest/Instagram osv.  – #hakkedelapper.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *